Los Angeles Superior Court Tower | Los Angeles Conservancy
Los Angeles Superior Court Tower
By Jeremy Sternberg on Flickr

Los Angeles Superior Court Tower

You may not immediately notice the CNA Park Place Tower (now the Los Angeles Superior Court Tower) as you drive down Commonwealth Avenue, since the mirrored-glass building sometimes appears to blend directly into the sky. But a glance down to the building's base reveals it sits on sculptured granite buttresses that ground it firmly to the earth, in a larger pedestrian plaza of granite and concrete.

This remarkable building was designed by the architectural firm of Langdon and Wilson and was completed in 1972 to serve as the headquarters for CNA Financial Corporation. It stands nineteen stories tall at the edge of Lafayette Park, its mirrored glass skin reflecting the ever-changing light and color of the sky, from blue to dusky orange to purple. The tower is set diagonally on its site on the corner of Commonwealth and Sixth Street, opening the area up for pedestrians. The organic, wave-like buttresses that support it flow down into a granite-paneled plaza, becoming part of a thoughtful landscape designed by Emmet L. Wemple and Associates. CNA Park Place's landscape blends into the larger park below with trees, grass, and planters. As a result, the enormous skyscraper does not loom over the greenery of the park, but seems to sprout up from the earth itself like a geometric glass flower.

Photo courtesy Architectural Resources Group

The Standard, Downtown LA

One of the finest examples of the Corporate Moderne style in Los Angeles, this 1955 building now thrives as a hip hotel.
Photo courtesy Architectural Resources Group

Compton City Hall and Civic Center

The plaza’s focal point, a tribute to Martin Luther King, Jr., is a large sculpture of angled white planes arranged in a circle and converging at the top.
Photo by Michael Locke

Norton Simon Museum

Inspired by Pasadena's Craftsman residences, its Beaux Arts City Hall, and Streamline Moderne and Late Moderne commercial buildings, the museum was designed to blend into and reference its urban surroundings.