Gas Company Tower | Los Angeles Conservancy
Gas Company Tower
Photo by Annie Laskey/L.A. Conservancy

Gas Company Tower

This fifty-two-story building was designed by Richard Keating of the legendary firm of Skidmore, Owings & Merrill (SOM). SOM is one of the world’s leading architectural firms and creator of such landmarks as Sears Tower in Chicago and the Lever House in New York.

The Gas Company Tower was the second building whose height is a result of Maguire Partners’ Central Library air rights exchange (the other is U.S. Bank Tower).

The building rises in a series of cliff-like setbacks and inverted corners, with an elliptical top of blue glass symbolizing the trademark blue gas flame of the building’s primary tenant and joint venture partner, Southern California Gas Company.

Inside is an unusual lobby, with a wall of windows looking out to an enormous mural by Frank Stella painted on the side of the adjacent building. The mural, titled “Dusk,” is the public art component of the building.

In the area between the mural and the lobby is a water installation comprising hundreds of small jets of water in straight lines, which continue under the glass wall and inside the lobby under transparent strips of flooring.

Pacific Design Center
Photo courtesy Architectural Resources Group

Pacific Design Center

At once beloved and reviled by its neighbors, the Pacific Design Center is an enormous landmark that arose in three major stages: Center Blue, Center Green and Center Red.
Lindblade Tower and Paramount Laundry Building
Photo courtesy Architectural Resources Group

Lindblade Tower and Paramount Laundry Building

This transformation of an industrial neighborhood in Culver City set the scene for Eric Owen Moss's design work for years to come: older buildings transformed with Deconstructivist forms.
Photo by Michael Locke

Wells Fargo Center

A twist on the Corporate International "glass box" design, the towers, completed in 1983, have parallelogram-shaped bases with sharp angles soaring into the sky while trees, fountains, and rough-hewn granite give the atrium a park-like atmosphere.