Orpheum Theatre and Loft Building | Los Angeles Conservancy
Photo courtesy of Berger/Conser Photography

Orpheum Theatre and Loft Building

This opulent theatre and twelve-story office building were built as the fourth and final home of the famed Orpheum vaudeville circuit in Los Angeles.

The intricately detailed Beaux Arts façade is clad in gray terra cotta and features winged helmets and a series of griffins along the cornice. Prominent signage includes the original electric rooftop sign illuminated by incandescent bulbs, a neon blade sign dating from the 1930s, and the 1941 theatre marquee.

The theatre’s grand French interior is lavishly appointed and includes a two-story foyer with marble-clad walls. The auditorium features cast plaster detailing, stained-glass rosettes, and two immense chandeliers suspended from the gilded ceiling. The basement lounge is more restrained, with dark-stained wood paneling, a mock fireplace, and a tile floor.

In 2001, the Orpheum underwent a $3 million renovation that upgraded production capabilities and audience amenities while cleaning and restoring the theatre’s historic elements. The upper floors of the former office building were converted into live/work spaces.

The Conservancy holds an exceptionally detailed easement on the building that includes the exterior and historic signage, interior features of the loft building’s entrance lobby and upper floor hallways, and interior features and finishes throughout the theatre.

Photo by Annie Laskey/L.A. Conservancy

Ninth and Broadway Building

Visitors stepping into Claud Beelman's 1930 Ninth and Broadway Building are treated to a dramatic two-story entrance, recessed with heavy piers capped by a segmented arch.
Photo by Adrian Scott Fine/L.A. Conservancy

Barlow Respiratory Hospital

A twenty-five acre hillside campus with thirty-two separate historic buildings dating from 1902 to 1952, mostly in the Craftsman and Spanish Colonial Revival styles.
Photo by Ross Berteig on Flickr

Pasadena City Hall

This Beaux Arts civic building is designed around a central courtyard with a cast-stone Baroque-style fountain.