Photo by Larry Underhill

West House (Case Study House #18)

Case Study House #18, also known as the West House, was constructed on a bluff overlooking the ocean in Pacific Palisades. It was the first of four adjacent houses on Chautauqua Boulevard that were built under the auspices of Arts & Architecture magazine’s Case Study House program; within two years, the neighboring Case Study Houses #8, #9, and #20 were completed.

Designed by Rodney Walker and completed in 1948, the 1,600 square foot West House contains a living-dining room, garden room, kitchen, two bedrooms, and two baths.

Walker oriented the public areas to take full advantage of tremendous ocean views by employing floor-to ceiling-glass panels.

The house was built with wood framing set at three-foot intervals, which also assisted in economy and efficiency in the building process. The most unique interior feature of the dwelling is a large floor-to-ceiling brick fireplace faced with copper that dominates the living room and around which the roof is raised to 11 feet to accommodate clerestory windows. The fireplace is double sided with one side facing the living room and the other facing the garden room. A number of the glass walls are sliding panels opening to outdoor terraces.

This site has unobstructed views on the south and east, with the principle view to the south to take advantage of light and warmth. The west elevation features floor-to-ceiling glazing for unobstructed views of the ocean.  

View the National Register of Historic Places Nomination

 

Don Lee Mutual Broadcast Building
Photo by Devri Richmond

Pickford Center for Motion Picture Study

Architecturally self-assured, unmistakably modern, and undeniably Hollywood, upon its completion in 1948 the former Don Lee Mutual Broadcast Building was the then-largest studio built for simultaneous television and radio transmission.
Cox House
Photo courtesy Architectural Resources Group

Cox House

A remarkable Mid-Century Modern residence that literally embraces the natural environment, so much so it's aptly nicknamed "The Tree House."